Zakład, ubojnia Grzegorz i Jan Matusiak istnieje nieprzerwanie od 1992 roku, początkowo jako ubojnia trzody i bydła. W roku 2002 w związku z akcesją Polski do Unii Europejskiej nastąpiła gruntowna modernizacja i rozbudowa zakładu mająca na celu dostosowanie warunków produkcji do wymogów unijnych. Zrezygnowano też z uboju bydła na rzecz produkcji wyłącznie półtusz wieprzowych. W chwili obecnej zakład jest nowoczesną ubojnią o możliwości uboju około 500 świń dziennie.
Ścisła współpraca z hodowcami trzody, oraz bezpośredni odbiór zwierząt od producentów przy wykorzystaniu własnego taboru samochodowego, dostosowanego do przewozu zwierząt, zapewnia ciągłość dostaw i odpowiednią jakość dostarczonego surowca. Nowoczesna linia produkcyjna, wprowadzony system HACCP, oraz stały nadzór weterynaryjny gwarantuje wysoką jakość produkowanych półtusz. Zakład posiada wyspecjalizowany tabor do przewozu tusz wieprzowych, gwarantujący odpowiednią jakość mięsa dostarczonego do odbiorców. |